המזמור אומר שה' הוא המציל אותנו מכל צרה, וגם על ידי הצרות; מדובר בעיקר על עם ישראל בגלות, אבל גם על האדם הפרטי. ומתאים לאמרו על שמירת ה' את ישראל בגלות, ולבקש עזרה והצלה מכל צרה, כללית או פרטית.
א שִׁיר
לַמַּעֲלוֹת אנחנו מסתכלים על כל הממלכות
הגדולות ששולטות בנו[1] אֶשָּׂא עֵינַי אֶל-הֶהָרִים ומי יכול לעזור לנו מהם מֵאַיִן יָבֹא
עֶזְרִי: ב אלא שה' הוא העוזר לנו להנצל עֶזְרִי מֵעִם ה' שהוא עשה את הממלכות ושולט בהם דרך השמים[2] עֹשֵׂה שָׁמַיִם וָאָרֶץ: ג ובזמן הצלחתנו לא נותן לנו אפילו להתחיל ליפול אַל-יִתֵּן
לַמּוֹט רַגְלֶךָ ושומר עלינו כל הזמן בלי
הפסקה שלא כשומר בשר ודם אַל-יָנוּם שֹׁמְרֶךָ: ד אבל גם בזמן הגלות שנראה כישן, באמת לא מתנמנם בזמן השמירה, ולא צריך
הפסקה בשמירה כדי לישון, אלא הכל בהשגחה, גם עצם הגלות, וגם המקרים הפרטיים במהלכה[3] הִנֵּה לֹא-יָנוּם
וְלֹא יִישָׁן כיון שמידתו שהוא שומר ישראל
תמיד, גם בגלות, ונראה את זה בניסיו הקטנים שבכל יום שׁוֹמֵר יִשְׂרָאֵל: ה וגם על ידי הצרות ה' שומר עלינו ה' שֹׁמְרֶךָ שבזמן ההצלחה הוא מחסה לנו על ידם שלא נאמר כחי ועוצם ידי בפעולתנו
בעולם ה' צִלְּךָ עַל-יַד יְמִינֶךָ: ו כך שבזמן ההצלחה שיש עודף שמש לא יכה אותנו חום השמש בגאוה כמו את הרשעים
כי ה' צילנו יוֹמָם הַשֶּׁמֶשׁ לֹא-יַכֶּכָּה ובזמן הצרות והגלות ה' ירח לנו להחזיר את אור השמש ולהאיר את החשכה
שלא תהיה מוחלטת[4] וְיָרֵחַ בַּלָּיְלָה: ז כך שה' שומר אותנו מכל דבר רע, בין רע פיזי ובין מהחטא ה' יִשְׁמָרְךָ מִכָּל-רָע כי העיקר לשמור את נפשנו שתהיה טהורה ולזה לפעמים צריך צרות[5] יִשְׁמֹר אֶת-נַפְשֶׁךָ: ח ולכן ה' שומר עלינו גם על ידי צאתנו לגלות וגם על ידי בואנו חזרה
בגאולה ה' יִשְׁמָר-צֵאתְךָ וּבוֹאֶךָ בתהליך אחד רציף כבר היום ועד עולם הבא מֵעַתָּה וְעַד-עוֹלָם:
[1] ובמשמעות של אדם פרטי: נושא עיניו אל כל הדברים הקבועים והיציבים בעולם, כמו הרפואה והממלכות הגדולות, לראות האם מהם יבוא עזרו. ובמיוחד כהמשך של המזמור הקודם שמדבר על הרמאי, ואין מי שיוכל לעזור ממנו כי לא יודעים על מעשיו.
[2] ובמשמעות של אדם פרטי: כיון שכל ההרים וכל הדברים הקבועים הם מעשה ידי ה', גם כשנושעים על ידם ה' הוא המושיע ויכול להושיע גם בדרכים אחרות הבאות מהשמים.
[3] 'לא' הוא דבר מוחלט. 'אל' זה פניה לאחר, בין אם הצעה, בקשה או תקוה ואינו דבר מוחלט. לכן מקוה שתהיה במצב ש"אל ינום שומרך" אבל גם כשאתה לא במצב הזה "לא ינום ולא ישן שומר ישראל" והכל בהשגחה.
ובמשמעות של אדם פרטי: ה' שונה משאר המושיעים כי לא נותן לך כלל להתמוטט עוד קודם שיש צרה שצריך להושיע ממנה, וכי לא ינום ואי אפשר לומר שלא ישים לב כשתתעורר צרה. וגם בזמנים שמסתיר פניו באמת לא ינום ולא ישן ואין לתלות את זה בחוסר שימת לב או בהפסקה בהשגחה אלא זו השגחה מסותרת.
[4] פרוש נוסף: ה' בגלות עושה לך צל על פעולתך בעולם כי כבר עשית על ידה רע כי ה' שומר שבזמן ההצלחה לא תכה אותך השמש בגאוה ולכן מוציא אותך לגלות, ובה יהיה ה' לך ירח ויאיר לך.
[5] פרוש נוסף: כיון שכל הצרות והגלות למעננו, ישמור בהם את נפשנו שלא יכלה העם בגלות.
ובמשמעות של אדם פרטי: כשזכאי שומר אותך מכל דבר רע וכשצריך יסורים אף שמיסר שומר את נפשך שלא תמות בהם.