שְׁמַע לְאָבִיךָ זֶה יְלָדֶךָ וְאַל תָּבוּז כִּי זָקְנָה אִמֶּךָ: אֱמֶת קְנֵה וְאַל תִּמְכֹּר חָכְמָה וּמוּסָר וּבִינָה (משלי כג, כב – כג).
לפעמים אדם לא רוצה לשמוע מה שיש להורים שלו ללמד אותו. לפעמים הוא חושב שההורים לא מספיק מכירים אותו, ומה שהם מלמדים מתאים להם ולא לו. ולפעמים הוא חושב שההורים כבר מיושנים, והחכמה שלהם התאימה רק לדור הקודם.
אלא שאדם צריך לחשוש שאלו חלק מדרכי התנומה שפגשנו בפסוק הקודם. בעולם הזה קשה מאוד למצוא את האמת. העולם הזה מסתיר אותה ומרדים את האדם, במגוון של דרכים, כך שיחשוב שהוא יודע את האמת גם כשלא.
ולכן כשפוגשים אמת בעולם הזה צריך לקנות אותה, כי היא דבר נדיר. אבל לא למכור את האמת, לא לוותר עליה תמורת רווח מקומי בעולם הזה של הנאות, כבוד או כסף. ולכן גם כשנדמה לך שאביך לא יודע מה טוב בשבילך, או שאמך זקנה ולא מבינה מה נכון בדור החדש, רוב הסיכויים שזה לא נכון. יותר הגיוני שהרצון להשיג את ההנאות של העולם הזה גורם לך לחפש הסברים למה האמת של ההורים לא נכונה, מאשר שהם באמת טועים.
ולכן שמע לאביך כי הוא ילדך, הוא הביא אותך לעולם ולכן הוא מכיר אותך לפעמים יותר טוב משאתה מכיר את עצמך. ויותר ממה שהגיוני שהאמת שהוא אומר לך לא מתאימה לך, הגיוני שזה תירוץ של היצר להתחמק מעבודה קשה. ואל תבוז לחכמה שאמך מלמדת אותך, ותאמר כי זקנה אמך והיא שייכת לדור הקודם, כי יותר ממה שהגיוני שהדור החדש צריך אמת אחרת, הגיוני שלדור החדש לא נוח לשמוע אמת שלא נעימה לאזניו.
ולכן כשאתה פוגש אמת – קנה. וגם כשהיא נראית לך לא רלוונטית לך, ואתה יכול אם תפטר ממנה, לקבל רווחים גדולים בעולם הזה, – אל תמכור. תמשיך להחזיק באמת שקיבלת מהוריך גם אם אתה לא בטוח שהיא אכן האמת. כי קשה מאוד להשיג אמת בעולם הזה, וקל מאוד להשיג שקרים. רוב הסיכויים שמההורים תקבל אמת, כי הם רוצים בטובתך, ולא כבולים ליצר הרע שלך. רוב הסיכויים שמהעולם שבחוץ תקבל שקרים, כי הוא לא מחפש את טובתך, ומוכר לך יצרים.
ואם אתה סומך על השכל שלך, ונראה לך שאתה מבין איך העולם עובד, ולכן יכול לומר מה אמת ומה לא: דע לך שהדרך לקנות את האמת היא חכמה, ואז מוסר, ורק אז בינה. אדם מקבל חכמה, ואז מנסה להבין מתוכה מה נכון. אלא שהיצר מטה אותו להבין מה שנוח לו, ולהסביר את החכמה בדרך שמתאימה ליצר. ולכן כדי להבין נכון, צריך מוסר באמצע. צריך יסורים, צריך לימוד מוסר, כדי שאדם ינקה את עצמו מהטיות היצר, ויהיה אוביקטיבי כשהוא בא להבין מה נכון. ואם תעשה כך, בדרך כלל תגלה שאביך ואמך צדקו, ואת האמת שלהם כדאי לקנות.
הנמשל הוא חכמת התורה:
לפעמים נדמה לאדם שהמצוות לא מתאימות לו. הן לא רלוונטיות לחיים שלו. אם הקב"ה היה בונה את המצוות בשבילו, הוא היה עושה אותן אחרת. הוא הרי הרבה יותר נהנה בשבת ללכת לים מאשר לא לעשות מלאכה. לפעמים נראה לו שמצוות דרבנן שכנסת ישראל תיקנה, או תקנות שונות, שייכות לדורות קודמים. בדור הזה כבר לא צריך לאסור קטניות, הנוסח של התפילה ארוך מדי לדור שלנו.
גם אם יש מקומות שנראה לך שההסבר הזה באמת נכון, כנראה שהוא לא. גם אם לדעתך כשיבוא בית דין גדול בחכמה ובמנין הוא ישנה את התקנה, יש יותר סיכויים שהקושי בקיום המצווה גורם לאדם למצוא הגיון שיעזור לו להפטר ממנה, מאשר שהיא באמת צריכה שינוי.
הקב"ה, אביך, הוא שיצר אותך. הוא יודע יותר טוב ממך מה אתה צריך. ולכן שמע לו, גם במקומות שאתה לא מבין. ואל תבוז כשכנסת ישראל זקנה, והתקנות של הדורות הקודמים כבר לא נראות לך שייכות להיום. כי גם אם זה יכול להיות תאורטית, בפועל קשה מאוד לדעת בעולם הזה מה האמת.
וכיון שהמצוות האלו, גם לשיטת הטוענים שהן צריכות שינוי, היו אמת לפחות בדורות קודמים, קנה אותן, ואל תמכור אותן תמורת תפריט יותר עשיר בפסח, או רווח של קצת זמן על חשבון התפילה. כי בעולם הזה אם מצאת אמת, קנה אותה. רוב מה שמוצאים בעולם הזה הוא שקר, ולכן גם אם נראה לך שהיא כבר לא רלוונטית, אל תמכור אותה. כי רוב הסיכויים שהיא עדיין אמת, ואתה מוכר אותה מן הסתם תמורת שקר.
כי הדרך להבין נכון בחכמת התורה, עוברת דרך המוסר. קודם כל צריך אדם לנקות את עצמו מכל סיג של יצר, מכל רצון להקל על עצמו, מכל נסיון להתאים את עצמו לאופנות מתחלפות, ורק אז יוכל לנסות ולהבין את החכמה, ולראות את האמת הנצחית והבלתי משתנית שבה.
[עיון נוסף והרחבה: מלבי"ם משלי פרק כג, פסוקים כב – כג, ילקוט שמעוני משלי רמז תתקס, אדר היקר ועקבי הצאן / אדר היקר / עמוד לו 'כל סכסוכי הדעות שבמין האנושי', הקדמה לעין איה ברכות 'אלא שאם תחילת הוייתם של התקנות והגזירות'].
שְׁמַע לְאָבִיךָ זֶה יְלָדֶךָ וְאַל תָּבוּז כִּי זָקְנָה אִמֶּךָ: אֱמֶת קְנֵה וְאַל תִּמְכֹּר חָכְמָה וּמוּסָר וּבִינָה.